Де перебуває в ув’язненні Міхеїл Саакашвілі?

Де сидить у в'язниці Саакашвілі?

Міхеїл Саакашвілі – громадський та політичний діяч, колишній президент Грузії, тепер опозиціонер в Україні.

У лютому 2018 року Саакашвілі було затримано в Києві та доставлено у тюремну установу. Процес перебування Саакашвілі в ув’язненні став настільки відомим, що він набув своєрідної легендарності.

Наразі Міхеїла Саакашвілі знаходиться у СІЗО в Києві. Він перебуває в одній з камер, спільно із іншими ув’язненими. У той же час, Саакашвілі активно веде політичну діяльність через соціальні мережі та зустрічі з активістами та симпатиками.

Варто зазначити, що перебування політика в ув’язненні було і залишається предметом гострої полеміки та дискусій в українському суспільстві, а також отримало значну публічну увагу в міжнародному контексті.

Застосування кримінальних заходів відносно Саакашвілі зняло безліч дискусійних питань щодо справедливості та легітимності цих дій з боку українських владних структур.

Саакашвілі активно бореться за свої права та продовжує утримувати увагу до своєї ситуації не тільки в Україні, а й поза її межами.

Історія затримання Міхеїла Саакашвілі

Історія затримання Міхеїла Саакашвілі

Міхеїл Саакашвілі, колишній президент Грузії та колишній голова Одеської обласної державної адміністрації, був затриманий в Києві 5 грудня 2017 року. Це сталося під час спроби відбутися на дах будівлі, де знаходиться його штаб.

Вже попередньо Міхеїл Саакашвілі був звільнений від обов’язків голови Одеської обласної державної адміністрації президентом Петром Порошенком. Проте Саакашвілі заявив, що буде продовжувати боротьбу з корупцією в Україні та заснує нову політичну партію.

Найбільш відомий інцидент із затриманням Саакашвілі стався в липні 2017 року. Тоді він був затриманий на даху одеського будинку Служби безпеки України протягом кількох годин. Саакашвілі намагався піднятися на дах, щоб зробити заяву.

Згідно рішення Київського апеляційного адміністративного суду, Міхеїл Саакашвілі повинен був бути звільнений з-під варти його документи перевірять ще раз. Але його затримали швидше, ніж суд виніс рішення.

Міхеїл Саакашвілі перебуває у в’язниці “Київська Святошинська” на вулиці Суздальській у Києві.

Протест під офісом СБУ

Протест під офісом СБУ

31 липня 2017 року під офісом Служби безпеки України (СБУ) в Києві відбулося масове виступлення прихильників Міхеіла Саакашвілі, колишнього президента Грузії та екс-голови Одеської обласної державної адміністрації.

Учасники протесту вимагали звільнити Саакашвілі, який перебував у в’язниці після свого затримання 26 липня 2017 року. Вони виступали проти “корупційних схем та бездіяльності українських владних структур”.

Демонстранти скандували гасла та тримали плакати з написами “Саакашвілі – наш герой”, “Звільніть Саакашвілі!” та “Застигла справедливість – це диктатура”.

Під час протесту було затримано кілька осіб, які намагалися прорватися до офісу СБУ. Інциденти зіткнень з поліцією також сталися. Захисники Саакашвілі звинуватили силовиків у незаконних діях та насильстві.

Подорож до Варшави

Подорож до Варшави

Після свого ув’язнення в Україні Міхеїл Саакашвілі вирішив вирушити на подорож до Варшави, столиці Польщі. Це була його перша подорож після звільнення із тюрми.

З Варшави Міхеїл Саакашвілі планував розпочати активну політичну діяльність та знаходити підтримку серед міжнародної спільноти. Він сподівався, що ця поїздка допоможе йому залучити увагу до ситуації в Україні та змінити політичну ситуацію в країні.

У Варшаві Саакашвілі виступив з промовою, де висловив свою позицію щодо України та проблем, з якими стикається українське суспільство. Він також зустрівся з представниками української діаспори та провів переговори з політичними лідерами Польщі. Під час своєї подорожі він намагався залучити міжнародну підтримку для своїх політичних дій та змінити своє ставлення до ситуації в Україні.

Після закінчення візиту до Варшави Міхеїл Саакашвілі повернувся до України, де продовжив свою боротьбу за політичні зміни та лише кілька місяців пізніше знову був ув’язнений.

Новість про задержання в Києві

Новість про задержання в Києві

У п’ятницю, 12 лютого 2021 року, було зафіксовано задержання Міхеїла Саакашвілі у Києві. За інформацією правоохоронних органів, екс-президента Грузії затримано при спробі незаконного перетину кордону.

За даними засобів масової інформації, політик спробував прорватися через кордон України з Польщею, використовуючи невідомого кермувальника машини. Після того, як автомобіль було зупинено прикордонниками, Саакашвілі відмовився покидати авто і, намагаючись уникнути затримання, ударив по автомобілю зі службовими особами поліції.

Злочин Група ЗЕЛЕНСЬКОГО повідомила про задержання на своїй сторінці у Фейсбуці, де зазначила, що учасників події “підозрюють в реалізації злочину, передбаченого ч.1 ст.332 КК України (незаконне перетинання Державного кордону України)”.

На місце події прибули оперативники Національної поліції і СБУ з метою встановлення всіх обставин і спроби встановити, хто направляв автівку, яка незаконно перетнула кордон.